Softshell

We zitten weer volop in de winter en dat betekent tijd voor andere kleding. In deze periode van het jaar dragen veel mensen kledingstukken gemaakt van hardshell en/of softshell. Onder andere veel mensen die in de buitenlucht een sport beoefenen zien we regelmatig in dit type kleding. Vaak gaat het om hardshell en softshell jassen, maar ook broeken zijn er in hardshell- en softshellvarianten. Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord, maar wat is eigenlijk hardshell en softshell kleding? Hieronder leggen we je uit wat het is en wat de verschillen zijn.

Wat is hardshell?

Laten we eerst even kijken naar de vertaling van hardshell, dat is namelijk ‘harde schaal’. Als we het hebben over hardshell kleding dan betreft dit waterdichte en winddichte kleding. Hardshell beschermt je dus zowel tegen water als wind, tijdens zware weersomstandigheden. Misschien denk je nu aan een klassieke regenjas, maar een hardshell jas is toch even iets anders. Een hardshell is meestal voorzien van een ademend membraan. Als je kiest voor een hardshell jas, moet je je dus ook verdiepen in het membraan. Er zijn namelijk verschillende membranen. Niet alleen heb je de keuze uit membraan-merken, maar moet je ook nadenken of je een 2, 2,5 of een 3-laags membraan wilt. Jassen met een 3-laags membraan zijn de stevigste jassen. Hardshell is relatief slijtvast en weinig elastisch. Het materiaal is wat stug, waardoor het niet zo snel zal beschadigen. Hardshell kleding is bijna altijd ongevoerd en hierdoor heeft het niet de meest comfortabele voering. Het is verstandig om een laag onder je kledingstuk te dragen. De extra laag zorgt ervoor dat je het warm krijgt.

Wat is softshell?

Softshell kleding is eigenlijk technische kleding. Het draagcomfort speelt hierbij een belangrijke rol. De stof zorgt voor bewegingsvrijheid en een groot ademend vermogen. Door het membraan zijn de jassen iets dunner en niet 100% waterdicht. De materie is waterafstotend en 70-100% winddicht. Bij minimale neerslag is een softshell jas of broek een goede optie. Is de verwachting dat er een stortbui komt, dan houdt een softshell je niet droog. Softshell is niet stug en voelt daardoor comfortabeler aan op de huid. Daarnaast is het ook een stuk elastischer, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Er zijn ook softshell jassen te koop met een laagje fleece erin verwerkt. Hierdoor zijn ze geschikt voor wat kouder weer.

Het verschil

Gaat het veel regenen? Dan adviseren wij om een hardshell te dragen. Wordt er minimale neerslag verwacht en is het buiten fris, dan is softshell de juiste keuze. Het grootste verschil tussen de twee stoffen is de waterdichtheid en het ademend vermogen. Een softshell kledingstuk is niet 100% waterdicht, waardoor het een groter ademend vermogen heeft dan hardshell. Als je een kledingstuk van hardshell draagt, ga je sneller zweten. Tevens kan je minder goed bewegen in hardshell kleding. Bij een hoge mate van inspanning waarbij je relatief veel zweet, is een softshell dus een betere keuze. De keuze voor een hardshell of softshell kledingstuk is dus afhankelijk van de weersomstandigheden en de activiteit die je gaat doen.

Kleding met opdruk

Wil je hard- of softshell kleding inzetten als werkkleding en voorzien van een opdruk? Dan is dat mogelijk. Een bedrukking met een bedrijfsnaam, logo of tekst zorgt voor meer naamsbekendheid van je bedrijf en dat wil natuurlijk iedereen. Bedrukte hard- of softshell kleding kan ingezet worden als promotiemateriaal. Het bedrukken van hard- en softshells doen wij in onze drukkerij met siliconen inkt. Hierdoor voorkomen wij doorbloeding (ook wel kleurmigratie genoemd). Doorbloeding houdt in dat de stof de kleur gaat afgeven aan de inkt waardoor de opdruk gaat verkleuren. Siliconen inkt stoot het kleurpigment van de stof af. Het is ook mogelijk om kleding te laten borduren. Het valt ook aan te raden om enkele kledingstukken tegelijk te bestellen, op deze manier kun je kosten besparen aangezien je slechts 1 keer de opstartkosten hoeft te betalen. Als groothandel zijn wij ingericht op het produceren van series, wij kunnen namelijk eenvoudig eerst jassen borduren en vervolgens aan de slag met bedrukte truien.

Het drukproces

Update 20-12-2023