QR code blog

Vraag naar QR-codes op relatiegeschenken

Steeds meer klanten vragen ons of het mogelijk is om QR-codes te drukken op relatiegeschenken. Het antwoord is vaak ja, maar dit hangt wel af van enkele factoren. Het drukken van een QR-code vereist precisie en scherpte om ervoor te zorgen dat de code goed kan worden gescand. Elke druktechniek heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Hieronder leggen we uit wat de mogelijkheden zijn bij de meest gebruikte druktechnieken.

Zeefdruk

Wat is zeefdruk?

Zeefdruk is een traditionele techniek waarbij inkt door een fijn gaas wordt gedrukt. Dit wordt vaak gebruikt voor grotere oppervlakken zoals tassen en shirts.

QR-code drukken met zeefdruk

Zeefdruk kan goed werken voor grotere QR-codes en simpele ontwerpen. Voor kleine of complexe QR-codes kan de inkt te dik zijn of niet scherp genoeg. Vooral op grove materialen zoals textiel kan dit problemen opleveren.

Leesbaarheid

Kleine QR-codes zijn minder geschikt voor zeefdruk omdat de resolutie lager is. Grote QR-codes blijven meestal goed leesbaar.

Tampondruk

Wat is tampondruk?

Bij tampondruk wordt de inkt overgebracht met een rubberen stempel. Dit is ideaal voor onregelmatige of gebogen oppervlakken zoals pennen of mokken.

QR-code drukken met tampondruk

Tampondruk is handig voor kleine voorwerpen. De precisie is voldoende voor middelgrote QR-codes. Voor zeer kleine codes kan de nauwkeurigheid afnemen, wat problemen oplevert bij het scannen.

Leesbaarheid

Middelgrote QR-codes zijn vaak goed leesbaar. Kleine QR-codes kunnen minder goed leesbaar zijn door vervorming bij het drukken.

Lasergraveren

Wat is lasergraveren?

Lasergraveren is een techniek waarbij materiaal wordt verwijderd met een laserstraal. Dit wordt vaak toegepast op metaal, glas of hout.

QR-code drukken met lasergraveren

Lasergraveren is zeer geschikt voor QR-codes. De nauwkeurigheid van de laser zorgt ervoor dat zelfs kleine codes scherp en gedetailleerd worden gegraveerd. Dit werkt goed op veel verschillende materialen.

Leesbaarheid

Lasergraveren geeft uitstekende resultaten. Zelfs kleine QR-codes blijven goed leesbaar, zolang het materiaal niet te glanzend is.

Digitale print

Wat is digitale print?

Digitale print brengt inkt rechtstreeks op het materiaal aan zonder drukplaten. Dit zorgt voor snelle en nauwkeurige resultaten op veel soorten oppervlakken.

QR-code drukken met digitale print

Digitale print is ideaal voor QR-codes. De hoge resolutie zorgt ervoor dat zelfs kleine en complexe codes scherp en duidelijk zijn. Deze techniek werkt goed op materialen zoals papier, textiel en kunststof.

Leesbaarheid

De QR-codes blijven uitstekend leesbaar, ongeacht het formaat.

Transferdruk

Wat is transferdruk?

Transferdruk gebruikt warmte om inkt of folie van een drager naar het gewenste oppervlak over te brengen. Dit wordt vaak gebruikt op textiel of keramiek.

QR-code drukken met transferdruk

Transferdruk kan goed werken voor middelgrote QR-codes. De scherpte van de code hangt echter af van de kwaliteit van de transferfolie en het drukproces. Kleinere QR-codes kunnen minder scherp worden.

Leesbaarheid

Middelgrote en grote QR-codes blijven leesbaar, maar kleine codes kunnen minder scherp zijn, wat het scannen moeilijk maakt.

Conclusie

De beste techniek voor het drukken van een QR-code hangt af van het materiaal en het formaat van de code. Digitale print en lasergraveren zijn het meest geschikt voor scherpe, nauwkeurige QR-codes, zelfs in kleine formaten. Zeefdruk en tampondruk werken goed voor grotere codes, maar kunnen minder geschikt zijn voor kleine, gedetailleerde ontwerpen. Transferdruk is handig voor specifieke oppervlakken, maar kan de scherpte van de code soms beïnvloeden.