Belastingen

In dit artikel bespreken we de aftrekbaarheid van relatiegeschenken, de btw-regels, en de relevante wetgeving, waaronder de WKR. Ook geven we richtlijnen voor bedrukte kleding met logo. Wij brengen je graag op de hoogte over de actuele regels anno 2024.

Wat zijn relatiegeschenken?

Relatiegeschenken zijn incidentele cadeaus voor bestaande klanten, zoals pennen of notitieboekjes. Ze zijn bedoeld om de relatie te versterken en er wordt geen tegenprestatie verwacht.

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Ja, maar er zijn voorwaarden. Relatiegeschenken zijn btw-aftrekbaar, mits de kosten per relatie onder de €227 (excl. btw) per jaar blijven. Bij geschenken aan meerdere personen binnen één bedrijf tel je de bedragen bij elkaar op.

Beperkte aftrekbaarheid

Als je meer dan €227 per relatie uitgeeft, is de btw niet volledig aftrekbaar, tenzij de ontvanger btw-plichtig is en recht heeft op minstens 30% aftrek.

Relatiegeschenken met of zonder btw?

Je kunt relatiegeschenken mét of zonder btw kopen. In Nederland geldt meestal 21% btw, maar voor bepaalde producten, zoals boeken, kan dit 9% zijn. Bij buitenlandse aankopen gelden andere regels en vaak geen btw-teruggave.

Btw terugvragen

De btw vraag je terug via je btw-aangifte, die je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks indient. Dit kan leiden tot een terugbetaling of betaling aan de Belastingdienst.

Hoeveel procent van relatiegeschenken is aftrekbaar?

Bij relatiegeschenken geldt de 80/20 regel: 80% is aftrekbaar en 20% niet. Voor BV's ligt dit percentage iets lager, op 73,5%.

Maximale uitgave aan relatiegeschenken

Er is geen maximum voor relatiegeschenken, maar voor optimale aftrekbaarheid is het advies om niet meer dan €24.000 uit te geven als zzp’er. Voor BV's zijn er geen maximale kosten, maar bij hogere bedragen kan een correctie van 0,4% van de loonsom nodig zijn.

Regels vanuit de WKR

Volgens de Wet verhoging loonbelasting (WKR) moeten relatiegeschenken binnen de vrije ruimte vallen. Dit is het belastingvrije bedrag dat je kunt besteden aan personeel en zakelijke relaties.

Logo op kleding

Bij bedrukte kleding met een logo moet het logo goed zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat het minimaal 5% van de totale oppervlakte van het kledingstuk beslaat voor een professionele uitstraling.

Voor actuele informatie over belastingregels, raadpleeg altijd de website van de Belastingdienst.